top of page
  • Writer's pictureGuido Everaert

Storytelling: Verbinden, zonder dat het begint te jeuken.


Of het nu gaat over een geschreven tekst, een speech of een filmpje maakt niet veel uit. De essentie van storytelling heeft alles te maken met connecteren.

Verbinden met een publiek dat niet altijd bijzonder geïnteresseerd is. Die interesse volgt en groeit, naarmate de meerwaarde toeneemt.

Je kunt geen verhaal vertellen aan iemand die niet luistert. Tenminste, je kunt dat wel maar het levert niet veel op. Een verhaal is bedoeld om een publiek te ‘manipuleren’ in een bepaalde richting. Geen publiek, betekent meteen ook geen effect.

Goede storytellers doen er alles aan om connectie te bereiken. De manieren om dat te doen zijn legio.

Like me or get to know me.

Je persoonlijkheid speelt mee. Hoe graag willen mensen naar je luisteren? Dat is zelfs zo in geschreven teksten. Toen ik switchte van bloggen naar columns voor De Morgen ben ik geschrokken van de vijandige reacties die ik op mijn eerste columns kreeg. Mijn blogpubliek kende ik door en door, en zij mij. Dat was stelselmatig gegroeid, en ze wisten wat ze konden verwachten. Het publiek van DM kende mij niet. Ik heb daar eezn inschattingsfout gemaakt. Je zet dat recht door op te bouwen en inkijk te geven in wie je bent.

Show yourself

Dat is meteen het tweede element. Ik spreek niet graag over kwetsbaarheid, maar je investeert als verteller in je verhaal met je persoonlijkheid. Blootgeven hoort daar bij. Onze waarachtigheid als verteller vormen we door onze echte aard te tonen. Wie we zijn, waar we voor staan en wat ons bezighoudt. Anders blijven we aan de oppervlakte en voelt het aan als cosmetica. Goede verhalen zijn doorleefd en doorvoeld.

Make them laugh, make them cry

Humor is ook zo’n element; humor kan ontwapenend werken en daardoor ook verbindend. De humor mag dan wel niet ten koste gaan van datzelfde publiek. Als verhalenverteller willen we raken. Zowel emotioneel als rationeel. Maar zelf relativerende humor heeft vooral als doel om de afstand tussen verteller en publiek zo klein mogelijk te maken.

Simple images

Iedereen weet dat metaforen helpen om beelden en concepten duidelijker te maken. De anekdote is ook een mogelijkheid om herkenbaarheid te krijgen en daardoor connectie. Voorwaarde is wel dat die anekdote in de leefwereld van het publiek herkenbaar is. Anders werkt het niet. Simpele, herkenbare beelden zorgen voor herkenning en herkenning zorgt voor identificatie en inleving.

To sum it up:

  • Verklein de afstand tussen jou en je publiek op alle mogelijke manieren

  • Gebruik simpele beelden die aansluiten bij hun leefwereld

  • Een open, authentieke opstelling zorgt voor connectie

126 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page