top of page
  • Writer's pictureGuido Everaert

Het gaat niet over woordjes...


Schrijven. Adjectieven, bijwoorden, overspannen tangconstructies, alles wordt gebruikt om toch maar de indruk te geven dat wat men schrijft belangrijk is, en wel doordacht. Terwijl het vaak zoveel simpeler kan.

Het gaat veel meer over structuur dan over aankleding. Denk na over wat je te zeggen hebt. Maak dat zo simpel mogelijk en bedenk de structuur, niet alleen van een verhaal maar ook van een zakelijke tekst. Wat wil je zeggen, aan wie wil je't zeggen en waarom? En misschien ook nog even wat ze er mee moeten aanvangen. Dat is het startpunt.

Het helpt als je een context kunt creëren, liefst zo beknopt mogelijk. Evenwicht is immers niet zo boeiend en beschrijvingen meestal ronduit vervelend.

Ontwikkel van daaruit je actie zo spannend mogelijk, en op een manier die iedereen kan volgen. Daarvoor werden 'plots' en scenario-structuren uitgevonden. Vonnegut heeft er hilarische schema's over gemaakt.

Besluit. Geef een richting, een idee, een mening een oproep tot handeling.

Probeer het gewoon eens, de volgende keer dat u moet schrijven. Hou het zo simpel mogelijk. en als je daar geen zin in hebt, neem dan even een ouder schrijfsel. Gewoon voor de aardigheid. Neem een ouderwetse rode balpen, en doorstreep elk overbodig woord. Verbazingwekkend hoe weinig woorden je soms nodig hebt. Toch?

65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page